Daca judeci, vei fi judecat la randul tau

books-express.ro

De multe ori trecem pe strada si vedem tot felul de persoane care, din punctul nostru de vedere, ar trebui puse la zid pentru ca exista acel ceva care nu corespunde cu restul „ansamblului”. Ai incercat macar o data sa privesti la o persoana pe care nu o agreezi si cu toate astea, sa nu o judeci? Cum ii sta machiajul, cum s-a imbracat, cum se poarta sau gesticuleaza.

 

Nimeni nu este perfect si nici unul dintre noi nu are dreptul sa-i judece pe ceilalti in ceea ce priveste standardele de perfectiune pe care el insusi si le-a impus. Proverbul: ce tie nu-ti place altuia nu-i face, este foarte de actualitate in aceasta privinta. De multe ori noi observam la cei din jurul nostru exact ce nu ne place la noi. Deci, daca tu observi ca acea persoana are un defect care te deranjeaza, „scaneaza-te” pe tine, si vei fi uimit sa descoperi ca il ai si tu.

 

Nu mai reactiona atat de defensiv la o persoana care te judeca, indiferent daca are dreptate sau nu. Este adevarat, nimeni nu are dreptul sa judece pe nimeni altcineva, si n-ar trebui ca nimeni sa iti spuna tie ce crede el ca ar trebui sa-ti fie actiunile, gesturile, etc. Insa, inainte sa sari la persoana respectiva, gandeste-te ca, cu siguranta, acea persoana este in primul rand nemultumita de sine. Noi ii „atacam” pe ceilalti atunci cand nu putem sa ne „atacam” pe noi.

 

Exercitiu: Alege o zi in care desfasori o activitate: poate sa fie weekend si mergi in vacanta, poate sa fie zi de serviciu, sau poate o zi in care mergi cu copiii in parc. Priveste persoanele din jur si incearca sa nu le judeci, atat exterior cat si interior. Gaseste macar 10 persoane unde sa iti dai ok-ul in ceea ce priveste defectele celorlalti. Ca si exemplu: daca vezi ca o anumita persoana nu este machiata corespunzator cu imbracamintea, gaseste-i scuza ca nu a avut timp sau pur si simplu asa ii place.

 

In timp, dupa ce vei repeta de cateva ori acest exercitiu vei descoperi ca de fapt, uitandu-te in oglinda, poti chiar si tu sa treci cu vederea cateva din defectele tale. Astfel iti poti reduce la tacere criticul care uneori nu te lasa sa te „desfasori” cum trebuie.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*