Cand si cum sa faci compromisuri

 

 

Stim cu totii ca viata nu este perfecta. Indiferent cat de buni, frumosi sau destepti am fi, nu reusim sa obtinem tot ce ne dorim. Si aici apar compromisurile: ajutorul celorlalti, carti, cursuri, seminarii, etc. Dar cum stim peste ce limita ar trebui sa nu trecem? Si cand stim daca este destul si am suportat indeajuns de multe compromisuri ca sa nu mai avem nevoie de ajutor?

 

Si daca la un moment dat facem un compromis, vedem ca functioneaza, ba chiar ne este mult mai usor sa acceptam ajutorul celor din jur, si a doua oara preferam mai bine sa cerem ajutorul decat sa facem noi insine ce trebuie. Este ca si cum am trisa o data: a doua oara va fi usor, a treia si mai usor si tot asa. Si ajungem sa consideram ca de fapt putem sa otinem tot ce vrem in viata, insa doar cerand ajutorul celorlalti.

 

Insa ce ne facem atunci cand in calea noastra apare un obstacol unde nu putem sub nici o forma sa beneficiem de ajutorul celor din jur si trebuie sa ne descurcam singuri? De-abia atunci ajungem la concluzia ca pana acum de fapt n-am facut noi mare lucru si am facut compromis dupa compromis in speranta de a ne indeplini visurile.

 

Exercitiu: gandeste-te la cel mai mare compromis pe care l-ai facut vreodata: ex: te-ai casatorit pentru bani, ai acceptat sa ajuti pentru ca nu ai putut sa refuzi chiar daca te dezavantaja, etc. Imparte o foaie in 2 parti, tragand o linie verticala. In stanga sus scrii avantaje si in dreapta scrii dezavantaje. Incepe sa te gandesti la acea situatie din trecut si scrie pe fiecare coloana ce corespunde. Daca dupa ce recitesti ce ai scris, consideri ca avantajele pe care le-ai obtinut sunt mult mai mari decat dezavantajele, poti sa te feliciti: ai facut o afacere buna.

 

Exercitiu: gandeste-te la o situatie viitoare pe care nu stii cum s-o abordezi. Nu stii ce sa crezi, ce decizii sa iei, insa nici nu vrei sa ceri ajutorul. Fa un calcul cu ce ai putea sa faci tu in aceasta situatie, si pana la ce punct ai putea tu sa-ti duci visul. Apoi scrie pe hartie toti oamenii care ar putea sa te ajute si cu ce anume. Si, ca si mai sus, ia la rand toate avantajele si dezavantajele.

 

Odata ce o sa vezi totul scris pe foaie, o sa fie mult mai simplu pentru tine sa vezi care este rezolvarea si ce ar trebui sa faci in continuare.

Pentru programari sedinte individuale trimiteti mail la mesaj.divin@yahoo.com. O discutie de 30 de minute este 150 de ron.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*