Cea mai sigura cale catre fericire este iertarea

Daca simti ca esti blocat intr-o anumita situatie sau ca afirmatiile tale nu functioneaza, cauza cea mai probabila este incapacitatea ta de a ierta. Daca nu te bucuri liber de viata ta actuala, inseamna ca inca te mai cramponezi in trecut. Poate fi vorba de un regret, de triste,e de o rana sufleteasca, de teama, de vinovatie, de manie, de un resentiment sau chiar de dorinta de razbunare. Toate aceste stari se nasc din incapacitatea de a ierta, din refuzul de a te detasa de trecut si de a te integra in momentul prezent. Viitorul poate fi creat doar in momentul prezent.

Atata timp cat vei continua sa te cramponezi de trecut, tu nu vei putea integra in momentul prezent, or singurul moment in care gandurile si cuvintele tale capata putere este cel actual. De aceea, nu-ti risipi inutil gandurile actuale continuand sa iti cladesti viitorul din deseurile trecutului.

Atunci cand acuzi pe altcineva, tu renunti practic la puterea ta personala, intrucat proiectezi responsabilitatea sentimentelor tale asupra altcuiva. Chiar daca oamenii din viata ta se comporta intr-o maniera care nu-ti face placere, nu ei patrund in mintea ta si nu ei creeaza butoanele a caror apasare te face sa te simti atat de rau. De aceea, asumarea responsabilitatii pentru propriile sentimente si reactii echivaleaza cu controlul “capacitatii tale de a raspunde”. Altfel spus, tu poti invata sa optezi constient pentru un anumit comportament, nu doar sa reactionezi orbeste.

Iertarea reprezinta un concept pe care foarte multi oameni nu il inteleg in mod corect. Ea nu este totuna cu acceptarea faptelor comise de ceilalti. Iertarea unei alte persoane nu inseamna ca esti de acord cu comportamentul ei. Actul iertarii se petrece doar in mintea ta. Practic, el nu are de-a face cu cealalta persoana. Adevarata iertare te elibereaza de durerea pe care ai simtit-o atata vreme. Ea nu reprezinta altceva decat o eliberare de energia negativa de care te-ai cramponat atata vreme.

Pe de alta parte, iertarea nu inseamna acceptarea in continuare a comportamentului dureros al altei persoane in viata ta. De multe ori, ea inseamna o detasare completa, atunci cand ierti pe cineva si te desparti de el. Adeseori, luarea unei pozitii ferme si stabilirea unor hotare clare reprezinta actul cel mai plin de iubire pe care il poti face, nu numai fata de tine, ci si fata de celalalt.

indiferent ce motive de amaraciune ai, tu le poti cu siguranta transcende. in aceasta directie, ai de ales; poti opta pentru a ramane blocat si plin de resentimente sau iti poti face serviciul de a ierta ce s-a intamplat in trecut, de a te detasa de acele evenimente si de a-ti crea in continuare o viata plina de bucurie. Tu ai libertatea de a-ti transforma viata asa cum doresti, intrucat ai libertatea de a alege.

 

Louise Hay

Pentru programari sedinte individuale trimiteti mail la mesaj.divin@yahoo.com. O discutie de 30 de minute este 150 de ron.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*